minstens tachtig rondjes – Maarten van den Berg & Natascha Waeyen

Blog, Installaties, Openbare ruimte, presentaties, Projecten

Een verrassend samenspel speciaal geïntegreerd in de kapel en permanent te zien van 9 juni tot en met 30 augustus 2018. Adres:  de Missiekapel naast de St. Nicolaaskerk aan de Dorpstraat 6093 ED te Heythuysen.Mede namens de werkgroep van het project ‘Van Missiekapel tot Kunsttempel’ nodigen we iedereen uit om te komen kijken.

‘minstens tachtig rondjes’

In 1988 begonnen Maarten van den Berg en Natascha Waeyen met hun kunstopleiding in dezelfde propedeuseklas aan de Kunstacademie in Maastricht. Maarten studeerde af als beeldhouwer en Natascha als monumentaal vormgever. Beide kunstenaars gingen daarna ieder hun eigen weg. De beeldhouwer ontwikkelde zijn liefde voor taal, schreef een aantal dichtbundels en verwerkte zijn poëzie op diverse plaatsen in de openbare ruimte. De tekenaar vond haar beeldtaal in het bouwen van ruimtelijke installaties met draadgaas en licht. Jaren later vonden de kunstenaars elkaar in het idee om beide kunstdisciplines te verbinden en te ontwikkelen tot een gezamenlijk werk. De smeltvorm die is ontstaan maakt ondermeer gebruik van braille en gebarentaal. Zo heeft het werk zowel aandacht voor onze zintuigen als het ontbreken ervan. Toen Jan Peeters aan Natascha en Maarten vroeg om de Missiekapel van Heythuysen onder handen te nemen, was de cirkel rond. Het multidisciplinaire resultaat heeft nu zijn weerslag in de kapel gevonden en kreeg de titel ‘minstens tachtig rondjes’.

Maarten van den Berg (1970, Heerlen) is dichter en beeldend kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich door een onmiskenbare romantische inslag langs rouwranden van de dagelijkse realiteit. Hij schreef vijf bundels en werd opgenomen in diverse bloemlezingen. Daarnaast is zijn dichtwerk op talloze plekken terug te vinden in de openbare ruimte. Zijn dichtregels zijn te vinden op straat, plein, brug, schoolgebouw, fabriek, gemeentekantoor, kerk, restaurant en café. Hij zoekt veelvuldig samenwerking met mensen uit andere disciplines zoals muzikanten, beeldend kunstenaars, architecten en fotografen. Maarten van den Berg beschrijft een rauwe zoektocht naar verstilling, over stadsmatrozen, liefde, gevlochten eenvoud, troost en vechtlust.

Natascha Waeyen (1971, Roermond) woont en werkt als beeldend kunstenaar in Maastricht. Zij studeerde af aan de Kunstacademie in Maastricht en deed een postgraduate drawing & painting aan het Schotse Edinburgh Collage of Art. Haar werk kenmerkt zich door transparantie, ruimte, ritme en licht. In de afgelopen jaren heeft zij een aantal gemeentelijke opdrachten in de openbare ruimte gerealiseerd. Haar universele beeldtaal vindt voortdurend weerslag in nieuwe installaties die zich laten schetsen door een duidelijke persoonlijke hand. Aanleidingen als poëzie, parken, rotondes, een asielzoekerscentrum en eenvoudige ontmoetingen brengen nieuwe invalshoeken en een verrassende gelaagdheid in haar werk tot stand. Ze legt graag verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines door samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere kunstenaars. Natascha Waeyen is actief in binnen- en buitenland.

“minstens tachtig rondjes” in gebarentaal

Gedicht: Maarten van den Berg
Project: Maarten van den Berg en Natascha Waeyen
Nederlandse gebarentaal: Selena Waas

‘minstens tachtig rondjes’

buiten op een bankje ergens aan de waterkant
strelen zonnestralen mijn gezicht
en duwen met een zachte hand
ongemerkt mijn ogen dicht

een oranjerode gloed van helder honinggoud
schildert zoetjes aan mijn binnenraam
terwijl het kabbelende water aangenaam
een verzonken hemel openvouwt

vanaf de dag dat ik zag dat de wolken dreven
en ik daarna dronken in mijn adem zwom
wil ik telkens zonder vallen even zweven
het liefst nog minstens tachtig rondjes om de zon

Foto’s

        

Een tastbaar aandenken aan de installatie  ‘minstens tachtig rondjes’.

Voor de echte liefhebbers hebben wij een tastbaar aandenken gemaakt. Tweeëntwintig handzame, gesigneerde, unieke ingelijste werken van 25 cm breed x 33,6 cm hoog x 3 cm diep. Elk werk bestaat uit een handgeschreven, gedrukte, in braille geprinte vorm van het gedicht en heeft een geborduurd braille-karakter op lettervolgorde van de titel ‘minstens tachtig rondjes’. De werken zijn genummerd, gesigneerd en van datum voorzien en kosten €150,00 per stuk. Er zijn nog vier van de werken (hieronder afgebeeld) direct leverbaar, Je kunt ook een keuze maken uit deze lijst en een werk bestellen via contact.

  

1/22 m verkocht

i 2/22 verkocht

3/22 n

3/22 n

4/22 s verkocht

5/22 t

6/22 e

7/22 n verkocht

8/22 s verkocht

9/22 t verkocht

10/22 a

 

 

 

 

 

 

 

 

 


websites en social media

nataschawaeyen.nl | facebook/nataschawaeyen | instagram/nataschawaeyen
maartenvandenberg.net facebook.com/maartenvandenberg | instagram/maartenvandenberg

Door

Laat mijn beeldende kunst je verrassen en je overhalen om mijn presentaties te komen bekijken. Onderweg, in de openbare ruimte, herken je het wellicht al.